Papryka chili posiada bardzo wiele walorów zdrowotnych:
– jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo.
– ma najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) wśród wszystkich warzyw. Już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Dla porównania – tę samą ilość tej witaminy C dostarczy nam 14 dkg cytryn, 12 dkg kiwi lub 17 dkg grejpfruta
– im bardziej zielona, tym więcej ma witaminy C. W trakcie dojrzewania poziom witaminy C ulega zmniejszeniu na rzecz witaminy A, której poziom rośnie dzięki karotenowi.
– w procesie suszenia, chili traci prawie całą witaminę C, jednak poziom witaminy A rośnie nawet 100krotnie.
– jest bogatym źródłem także pozostałych witamin: B1, B2, B3, E
– zawiera sporo błonnika,odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii
– pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu
Kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin (grupa hormonów peptydowych) które:
– kształtują odczucie zakochania
– wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia)
– dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu
Spożycie kapsaicyny w niewielkich ilościach ma dobroczynne działanie:
– pobudza wydzielanie śliny
– pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie
– Brytyjscy naukowcy dowiedli, iż przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
– alkaloid ten, działa podobnie jak witamina A, C czy E, unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca
– z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten, uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka