Składniki (4 porcje):
500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
400g pomidorów krojonych z puszki (waga całkowita, razem z sosem)
ok. 500ml bulionu (ugotowanego lub z kostki rosołowej)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
2 ziemniaki
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
Do mięsa dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 50- 60min. na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie.
W międzyczasie paprykę oczyścić i pokroić w plasterki.
Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
10min. przed końcem gotowania dodać paprykę i fasolę z kukurydzą.
Na samym końcu dodać natkę pietruszki.
Składniki (4 porcje):
2 piersi kurczaka
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu śliwkowego
łyżka powideł śliwkowych
3 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
2 cm kawałek świeżego imbiru
8 daktyli
400 g makaronu
chili
pęczek lub doniczka świeżej kolendry
oliwa do smażenia
20 ml Martini rosso
Przygotowanie:
Namocz całego kurczaka lub piersi w solance i pozostaw na kilka godzin. Wyjmij z solanki, osusz.
Przygotuj w misce zalewę do kurczaka ostro-słodkiego (sos sojowy, sos chili, sos śliwkowy, powidła, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sproszkowany cynamon, posiekaj imbir, dodaj daktyle, papryczka chili).
Bardzo cienko pokrój mięso i włóż je do przygotowanej zalewy. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Pokrój ząbek czosnku w plasterki.
Nastaw wodę na makaron. Posól ją.
Rozgrzej w woku lub dużej patelni oliwę i smaż przez chwilę czosnek, dodaj macerowane piersi, smaż ciągle mieszając.
Dodaj Martini i trochę zalewy z daktylami, mieszaj, aż się połączą tworząc sos. Posiekaj kolendrę.
Ugotuj makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu, wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.
Składniki (4 porcje):
1 kg pomidorów
1 duży ogórek
1 duża zielona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 chili Jalapeno
2 szklanki soku pomidorowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa należy posiekać w drobną kostkę.
Połowę pomidorów wymieszać z cebulą i papryką i ogórkiem.
Drugą połowę pomidorów zmiksować w blenderze z sokiem pomidorowym, czosnkiem, oliwą z oliwek i papryką chili Jalapeno.
Następnie połączyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
Danie nalezy przed podaniem schłodzić i serwować z dodatkiem śmietany.